A penész okát szüntesse meg!: Páramentesítővel

Feb
23
Címkék

Penész? Hiába tünteti el, valahogy mégis mindig visszajön?  Már mindenféle vegyszert és praktikát kipróbált, de hosszú távon semmi nem oldotta meg ezt a  problémát?

Persze hogy nem, hiszen elsősorban nem a penészt, hanem a penész okát, a magas páratartalmat kell megszüntetni.
 
A penésztől a leghatékonyabban és a legolcsóbban megszabadulni egy páramentesítő géppel tud!
 
Igen, a legolcsóbban…!  Ugyanis páramentesítő berendezés használatával többé nem kell penészölő vegyszerekre, falak penész miatti, újbóli, évenkénti kifestésére költenie, és akkor a penész által előidézett betegségek miatt elköltött pénzekről (orvos, gyógyszer, táppénz,...) még nem is beszéltünk.
 
Egy átlag méretű, 80-120 m2 -es lakásban naponta kb. 12 liter vízgőz jelenik meg a levegőben.
Ha korszerűek a nyílászárók és a fal szigetelése, szellőztetni pedig nem tudunk naponta 8-10 alkalommal, akkor a levegő páratartalma tartósan a lakásban marad, ez a nedvesség pedig kedvez a gombák megjelenésének, melyet nem csak a foltos falak és bútorok, valamint a dohos szag jelez, hanem a közérzetünk és az egészségünk is.
 
Mi idéz elő párás levegőt?
 
Mosás (teregetés), főzés, zuhanyzás, de még a lakásban lévő növények is termelnek párát.
Ősztől tavaszig kevesebbet van nyitva az ablak, így ha a szellőzés nincs megfelelőképpen megoldva, a lakás levegőjének páratartalma nem tud távozni a helyiségből.
Ezt a nedvességet felveszik a falak és a bútorok, így szép lassan elindul a foltosodás, vagyis a penészgombásodás.
 
 
Megfelelő páratartalom a lakásban

A levegő páratartalmát  hygrométer segítségével mérhetjük és relatív értékben fejezzük ki.

A relatív páratartalom azt mutatja, hogy a levegőben lévő vízgőztartalom hány százaléka a levegő által adott hőmérsékleten maximálisan befogadható mennyiségnek - ez röviden annyit jelent, hogy mennyi százaláka van a levegőben annak a mennyiségnek, amit még meg tud kötni. (Ha már 100%, akkor a pára kicsapódik eső, köd, hó, zuzmara, stb. formájában.
 

Miért nem jó a túl alacsony páratartalom?

Mert a száraz levegő nagyon kiszárítja az orrot és a nyálkahártyát (pl. amikor beindítják a fűtést, sokak reggelente kiszáradt szájra és fájó torokra panaszkodnak), és akárcsak túl magas páraszint esetén -  légúti betegségeket okozhat. Ez a “túl száraz a levegő”-  probléma azonban nagyon könnyen orvosolható egy radiátorra helyezett nedves törölközővel.
 
 
Miért nem jó a túl magas páratartalom?
Jelek, tünetek, melyek mutatják, hogy túl magas a páratartalom:
 
Amikor szemmel jól látható penészfoltok talán még nincsenek is a falon, már intő jel lehet a túl magas páratartalmat illetően, ha az alábbiakat tapasztaljuk:
 
Párásodnak az ablakok
Amikor szellőzés hiányában megnő a lakásban a páratartalom, és a levegő már annyira telítve van, hogy nem képes több folyadékot felvenni, az ablakokon kicsapódik a pára, megjelennek a vízcseppek.
 
Penészfoltok a falon, mennyezeten, szekrény hátulján
A falak, ellentétben az ablakokkal, egy ideig képesek magukba szívni a  párát, így egy darabig nincs is látható jele annak a gombásodási folyamatnak, amely elindult. Egy idő után azonban megjelennek a sárgás-feketés foltok, melyek egyértelműen mutatják, hogy nem megfelelő a  helyiség páratartalma.
 
Dohos szag
A lakás kellemetlen, dohos szaga jelzi számunkra, hogy a páratartalom túl magas.
 
Felpúposodott burkolat
A laminált padlókon és a régi parkettákon hosszabb idő után vehető észre a levegő túlzott pártartalma azon, hogy felpúposodnak, szétválnak.
 
Nedves a pince
A pincék a talajvíz és a hűvösségük révén általában egész évben magasabb páratartalommal bírnak, mint a fűtött és szellőztetett helyiségek, lakások. Viszont tavasszal és nyáron, amikor bejut  a pincébe  a kinti, különösen magas páratartalmú levegő, a víz kicsapódik a falakra és ezzel foltosodást, penészesedést és dohszagot okoz.
 
Fülledtség, izzadás
A páradús levegőt nehezebbnek érezzük és jobban is izzadunk benne.  A levegő a telítettsége miatt már nem képes felvenni azt a nedvességet, amit a testünk izzadással lead, így bőrünk nedves marad, mert nem tud róla elpárologni a nedvesség. Ezáltal viszont kellemetlen lesz a közérzetünk és könnyen meg is fázhatunk.
 
Légúti betegségek, rosszul alvás
A megnövekedett páratartalom igencsak kedvez a vírusok, gombák  szaporodásának, terjedésének. A spórákkal telített levegő belélegzése asztmát és allergiás tüneteket vált ki.
Mindenkinek ajánlott, de főleg a légúti és szívbetegségben szenvedőknek, valamint  a magas vérnyomásúaknak, hogy  tartsák állandó, megfelelő szinten lakásukban a levegő páratartalmát.
 
 
Amennyiben a fenti tüneteket tapasztaljuk, biztosak lehetünk benne, hogy lakásunk páratartalma nem megfelelő.

 
Mit tegyünk, ha magas a lakásunk / irodánk / stb.  levegőjének páratartalma?
 
Ezesetben érdemes minél hamarabb beszereznünk egy páramentesítő berendezést, hiszen annak használatával betegségektől és nagyon sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat és családunkat, védjük ingatlanunk és ingóságaink állapotát: elkerülhetjük, hogy a falakat újra kelljen festeni, a felpúposodott parkettát javítani kelljen, a dohos szagtól, gombától sem kell tartanunk és ami a legfontosabb, hogy egészségünk sem károsodik a pára miatt.
 
A jó minőségű páramentesítő készülékek  az ember számára optimális 40-55% között tartják a levegő páratartalmát, úgy, hogy közben a por és a pollen nagy része nem jut be a levegőbe.
Az ideális páratartalom mellett a baktériumok, vírusok, a penészgomba és a poratkák alig-alig életképesek.
Az optimális páratartalmú, 40-55%-os levegő nem csak a legegészségesebb, hanem a közérzetünknek is ez a legkellemesebb.
 
Felhasználási területtől és a párátlanítandó terület méretétől függően más-más típusú készülékek kaphatóak.

 
Hol érdemes páramentesítőt használni?
 
-Lakásokban (főleg az amerikai stílusú, nappalival egy térben levő konyhák esetén)
-Irodákban
-Könyvtárakban, irattárakban
-Múzeumokban, festmény tároló helyiségekben
-Fűtetlen lakásokban, nyaralókban
-Nedves, dohos pincékben, alagsorban
-Uszodákban
-Mosodákban, vasaldákban
-Éttermekben, éttermek konyháján
-Építkezés közben a falak gyorsabb szárításának elősegítése érdekében
-Minden olyan helyiségben, ahol párás a levegő és vagy az ott lévők közérzete, egészsége károsodhat tőle, vagy a tárgyakat rongálhatja.
 
 
Üzletünkben több típusú páramentesítőt forgalmazunk.
Uszodába való nagyteljesítményű páramentesítőket is árusítunk.
 
Ha kérdése van, hívja Molnár Balázst a +36 70 / 365 69 62 -es telefonszámon, vagy keresse fel üzletünket Veszprémben a Házgyári út 20-as szám alatt (a lengyel piaccal szemben)!

 

 
Hogyan működik a párátlanító?

A páramentesítő gyakorlatilag egy olyan gép, ahol a párátlanítandó levegőt egy ventilátor átszívja a gép  hűtőtestjén egy szűrőn keresztül, majd a levegő víztartalmát  “kiszedve” a száraz, melegebb levegőt visszaengedi a helyiségbe.

A gépben a pára vízcsepp formájában kicsapódik, és egy tartályba folyik. Szintjelző és biztonsági kapcsoló van a gépbe beszerelve, úgyhogy a tartály telítődésekor a biztonsági kapcsoló kikapcsolja a készüléket. Ekkor a párátlanítás abbamarad, de az összegyűjtött víz nem folyik szét a helyiségben és nem okoz kárt a berendezési tárgyakban.
A pára kicsapódás érdekében lehűtött levegő természetesen nem hűtheti a helyiség levegőjét, hiszen a készülék kondenzátora, ahová a meleg levegőt szivattyúzza, közvetlen a hűtő hőcserélő mögött van. Így amennyit a páramentesítő gép hűt, annyit fűt is, tehát a párátlanítandó helyiség hőmérséklete nem változik számottevően.
 
 
Mekkora területre elég egy párátlanító?

A gyártók ajánlása szerint egy 20 literes párátlanító 50-60m2-re, egy 30 literes pedig 60-80 m2-es területre megfelelő.
Figyeljünk arra, hogy ez az érték egybefüggő helyiségekre érvényes. Ha több helyiségben akarjuk a páratartalmat csökkenteni, elfordulhat, hogy az ajtónyílások nem “engedik” megfelelően keveredni a szárított és a nedves levegőt. Ilyenkor vagy a párátlanító berendezést kell áthelyezni vagy több párátlanító egyidejű használata a megoldás.
 

Milyen hőmérsékleten használható párátlanító készülék?

A levegő páratartalma 0°C-on ráfagy a párátlanító elpárologtatójára, eltömíti a levegő útját és nem tud több párás levegő az elpárologtatóra jutni, így abbamarad a párátlanítás. Ha hűl a  párátlanítandó levegő, akkor jobban lehűl a párátlanító elpárologtatója is. A párátlanító elektronikája érzékeli, hogy jegesedés miatt nem tud hatékonyan üzemelni, így le kell olvassza a felgyülemlett jeget.

Ezt teheti úgy, hogy leállítja a hűtést és a ventilátor csak a  hideg levegőt forgatja, míg le nem olvad a jég. Ez 5-6°C-on elég lassan megy. Az ilyen elven működő páramentesítőket 5°C-ig ajánljuk.
Gyorsabb módszer, ha a berendezés a kondenzátor melegét használja a jég leolvasztására az elpárologtatóban. Az ilyen alapon működő párátlanítókat 1°C-ig ajánljuk.
 
 
Milyen funkciók vannak vagy lehetnek egy párátlanítóban?

  • Automatikus páratartalom szabályozás - A páramentesítő kezelőfelületén beállítható egy tartomány, hogy meddig dolgozzon a gép. Ha a beépített páratartalom-érzékelő a beállított tartományon kívüli páratartalom-értéket mér, a gép kikapcsol.

  • Folyamatos üzem - A páramentesítő a kézzel beállított páratartalom mértékétől függetlenül működésben van addig, amíg a tartály meg nem telik.

  • Automatikus tartály telítettség védelem - Ha a páramentesítő tartály megtelik vízzel, a párátlanítás leáll.

  • Folyamatos pára-kivezetés - Az összegyűjtött párát a gép nem a tartályába gyűjti, hanem egy gumicsövön keresztül lefolyóba ereszti, vagy a falon kivezeti. (Fagyveszélyes helyen nem ajánlott tartósan fagypont alatt üzemeltetni a párátlanítót, mert ha elfagy a gumicső, akkor a kicsapódott pára (víz) nem tud elfolyni!)

  • Ventilátor - Olyan helyiségben, ahol intenzíven kell párátlanítani, pl. fal vagy ruhák szárításakor, ott a beállított pára-érték elérésekor nem mindig ajánlott a ventilátort leállítani. Egy hálószobában vagy nappaliban viszont nem  biztos, hogy szerencsés, ha egész álló nap megy a ventilátor, ezért ide olyan páramentesítőt érdemes rakni, amely leállítja a ventilátort. A leálló ventilátor hátránya, hogy a párátlanító lassabban reagál a páratartalom változásra. Így ahol fontos a viszonylag pontos páratartalom elérése, oda érdemes olyan páramentesítőt választani, amely nem állítja le a ventilátort a páraelszívás abbahagyásával.

  • Hordozó fogantyú és kerekek - a kényelmet szolgálják.

  • Áramszünet utáni újraindulás - Ha áramszünet miatt leáll a gép, akkor az áram visszajöttével újraindítja önmagát.

  • Levegő tisztítás, légtisztító ionizátor  - a régebbi típusúakban csak porszűrő található, amely csak magát a párátlanítót védi meg és csak az igazán nagy porszemek akadnak fent rajta, polleneket, szagokat, baktériumokat nem szűri. A legújabb típusú párátlanítók viszont már légtisztító ionizátorral is fel vannak szerelve. Az ionizátor semlegesíti a levegőben keringő vírusokat, baktériumokat és poratkákat.

 
A párátlanító berendezést egyszer kell csak megvenni – és többé nem lesz gondja a penésszel!
 
Nálunk első osztályú párátlanítók közül választhat!
 
Az alábbi típusú párátlanítókat forgalmazzuk:
Midea MDDG-20DEN3-QA3

Midea MDDG-30AEN3-QA3-ION

Nord Fancy NDN16AJ
 
Hogy hol, mekkora és milyen párátlanítót célszerű használni, arról szakembereink készséggel nyújtanak Önnek felvilágosítást!
 
A penész nagyon kitartó tud lenni. De ne hagyja! Párátlanítson!
 
4M Frigo Kft.
Veszprém, Házgyári út 20.
(70) 365 6962


 
 



Szep
21

Mikre használhatjuk a klímát?

Sokan úgy gondolják, a klímaberendezések csak arra jók, hogy amikor nagy meleg van, akkor pár másodperc alatt jól lehűtsék a helyiséget. Ez nem fedi teljességéb...
Tovább
Aug
22

Ha az őszi / tavaszi időszakban fűteni kellene egy kicsit…

Ha nem kell teljes gőzzel fűteni, hanem csak egy picit, akkor gazdaságosabb, ha nem gázzal fűtünk, hanem a klímánk fűtő funkcióját kapcsoljuk be.
Tovább
Aug
01

Légkondival a betegségek ellen

A klímaberendezés egyes tulajdonságai segíthetik a allergiásokat. Az virágpor-allergiában szenvedőknek megváltást jelenthet, ha megszűnik az orrfolyás, a köhög...
Tovább
Júl
21

Nagy árat fizethetünk, ha ezen spórolunk, vagy lusták vagyunk elvégezni!

A KLÍMA TISZTÍTÁSA, KARBANTARTÁSA nemcsak azért fontos, hogy nehogy elromoljon a klímaberendezésünk, hanem azért is, mert a nem tisztított készülék egyrészt büd...
Tovább
Júl
06

Egy kis érdekesség a légkondicionálásról:

Az 1900-as évek elején New York egyik nyomdájában a magas páratartalom miatt rendszerint eldeformálódott a papír, az elformátlanodott papíron pedig elcsúsztak a...
Tovább