Egy kis érdekesség a légkondicionálásról:

Júl
06
Címkék
Az 1900-as évek elején New York egyik nyomdájában a magas páratartalom miatt rendszerint eldeformálódott a papír, az elformátlanodott papíron pedig elcsúsztak a több fázisban felvitt festékrétegek.
Az 1900-as évek elején New York egyik nyomdájában a magas páratartalom miatt rendszerint eldeformálódott a papír, az elformátlanodott papíron pedig elcsúsztak a több fázisban felvitt festékrétegek.
A város legnépszerűbb, színes, szatirikus hetilapján, a "Judge"-on az illusztrációk így szellemképesek lettek, és emiatt sokszor a poén megértése lehetetlen volt.
A nyomda a gépeket karbantartó céghez fordult, ahol abban az időben Willis Carrier már alkalmazásban volt. Ő kapta a feladatot, hogy ezt a problémát megoldja. Meg is oldotta. :)
Az általa tervezett gép alacsony páratartalmat és hőmérsékletet tudott tartani.





A színházak az elsők között, a '20-as, '30-as években kezdték el használni a légkondicionáló berendezéseket, így nyáron a színházak és filmvetítő házak a leghűvösebb helyek közé tartoztak.



A klimatizálás elterjedése előtt azok a gyárak, cégek, ahol a forróság miatt képtelenség volt dolgozni, lelassították vagy szüneteltették a nyári munkavégzést. A vezetőség, a kormány is tartott nyári szünetet emiatt.
Az oktatásban is a nyári szünet a nagy melegnek köszönhetően lett hagyomány - ez viszont megmaradt a klímaberendezések elterjedésével is.


 


Szep
21

Mikre használhatjuk a klímát?

Sokan úgy gondolják, a klímaberendezések csak arra jók, hogy amikor nagy meleg van, akkor pár másodperc alatt jól lehűtsék a helyiséget. Ez nem fedi teljességéb...
Tovább
Aug
22

Ha az őszi / tavaszi időszakban fűteni kellene egy kicsit…

Ha nem kell teljes gőzzel fűteni, hanem csak egy picit, akkor gazdaságosabb, ha nem gázzal fűtünk, hanem a klímánk fűtő funkcióját kapcsoljuk be.
Tovább
Aug
01

Légkondival a betegségek ellen

A klímaberendezés egyes tulajdonságai segíthetik a allergiásokat. Az virágpor-allergiában szenvedőknek megváltást jelenthet, ha megszűnik az orrfolyás, a köhög...
Tovább
Júl
21

Nagy árat fizethetünk, ha ezen spórolunk, vagy lusták vagyunk elvégezni!

A KLÍMA TISZTÍTÁSA, KARBANTARTÁSA nemcsak azért fontos, hogy nehogy elromoljon a klímaberendezésünk, hanem azért is, mert a nem tisztított készülék egyrészt büd...
Tovább
Jún
26

Hogy miért a SPLIT KLÍMA az ideális megoldás?

A légkondicionáló berendezések megjelenésekor a használók számára szinte egyetlen szempont létezett: a megfelelő hőmérséklet elérése. Napjainkban is ez a klímav...
Tovább