A klímát ne csak hűtésre használjuk!

Ápr
29
Címkék
A légkondicionáló berendezések általában nem csak a hideg levegő befúvására alkalmasak, hanem más hasznos funkciókkal is rendelkeznek. Ilyen pl. a páramentesítés, azaz a levegő páratartalmának csökkentése.
Az embernél a verejtékezés, izzadás egy természetes folyamat, melynek az a funkciója, hogy a párolgás során hűtse a testet. Viszont ha a levegő páratartalma már amúgyis olyan magas (pl. a lakásban a kiteregetett, száradó ruhák miatt, vagy kint a szabadban egy kiadós esőzés után), hogy a levegő már nem tud több nedvességet megkötni, akkor alakul ki az a helyzet, hogy az emberekről akkor is folyik a víz, az izzadság, ha nem végeznek semmi izzasztó tevékenységet. :)

A lakásban, irodában, vagy más zárt térben kialakuló magas páratartalom nem csak kellemetlen közérzetet biztosít az izzadás miatt, hanem meg is betegíthet (meghülés); a falakon, bútorokon megjelenik a penész, amit aztán kétségbeesve próbál mindenki megszüntetni, eltüntetni, hiszen a penész nem csak gusztustalan, hanem rengeteg betegség okozója is.
A klímaberendezésünk páramentesítő funkciójáról:
A zárt területek páratartalmát tökéletesen lehet szabályozni a klímaberendezés páramentesítő funkcióra kapcsolásával.
A páramentesítő funkció minden évszakban használható, de fagypont alatt nem célszerű, mert befagyhat a szabadba vezetett kondenzvíz.
A páramentesítés ugyanazon az elven alapul, mint a levegő hűtése: a levegő keresztülmegy a lehűtött bordázaton, ahol a hideg felületen kicsapódik a víz, ez a kondenzvíz pedig ki lesz vezetve, a szárazabb levegőt pedig visszavezetjük a helyiségbe. Nem kell megijedni, mert úgy van kialakítva, hogy a klíma vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mértékben hűti le a beltéri levegőt. Tehát télen is ajánlatos használni.
A klíma kivonja a vízpárát a levegőből, így teregetés után sem érezzük súlyosnak a levegőt és nem segítjük elő a penészesedést lakásunkban.
Lakásában, munkahelyén a légkondicionáló páramentesítő funkciója javítja az ott élők, dolgozók közérzetét és segít egészségük megtartásában.
4M Frigo Kft.
Veszprém, Házgyári út 20.
(70) 365 69 62
 


Szep
21

Mikre használhatjuk a klímát?

Sokan úgy gondolják, a klímaberendezések csak arra jók, hogy amikor nagy meleg van, akkor pár másodperc alatt jól lehűtsék a helyiséget. Ez nem fedi teljességéb...
Tovább
Aug
22

Ha az őszi / tavaszi időszakban fűteni kellene egy kicsit…

Ha nem kell teljes gőzzel fűteni, hanem csak egy picit, akkor gazdaságosabb, ha nem gázzal fűtünk, hanem a klímánk fűtő funkcióját kapcsoljuk be.
Tovább
Aug
01

Légkondival a betegségek ellen

A klímaberendezés egyes tulajdonságai segíthetik a allergiásokat. Az virágpor-allergiában szenvedőknek megváltást jelenthet, ha megszűnik az orrfolyás, a köhög...
Tovább
Júl
21

Nagy árat fizethetünk, ha ezen spórolunk, vagy lusták vagyunk elvégezni!

A KLÍMA TISZTÍTÁSA, KARBANTARTÁSA nemcsak azért fontos, hogy nehogy elromoljon a klímaberendezésünk, hanem azért is, mert a nem tisztított készülék egyrészt büd...
Tovább
Júl
06

Egy kis érdekesség a légkondicionálásról:

Az 1900-as évek elején New York egyik nyomdájában a magas páratartalom miatt rendszerint eldeformálódott a papír, az elformátlanodott papíron pedig elcsúsztak a...
Tovább